|
|
|
|
|
 | Jadłospis
Samorządowe Przedszkole nr 87 |
|
|
2019-02-18 PONIEDZIAŁEK |
|
Śniadanie: |
chleb razowy(pszenica, żyto, otręby, słód jęczmienny), chleb pszenno-żytni z masłem 82%, makrela wędzona, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek, kawa zbożowa(gluten) na mleku 2%, jabłko
|
Obiad: |
krupnik na wywarze z kurczaka z warzywami(seler) i zieloną pietruszką, naleśniki z twarożkiem(mąka pszenna(gluten), mleko 2%, jajka, olej rzepakowy, cukier, ser biały, jogurt naturalny)paluszki warzywne do chrupania(marchewka, kalarepa), kompot
|
Podwieczorek: |
weka(gluten) z masłem 82%, szynka "Bacy", sałata zielona, papryka, szczypiorek, herbata malinowa
|
|
|
|
2019-02-19 WTOREK |
|
Śniadanie: |
chleb "Bonvital"(pszenica, proso, owies, soja, sezam),chleb pszenno-żytni z masłem 82%, kiełbasa z indyka, sałata zielona, pomidor, szczypiorek, kakao(gluten, soja) na mleku 2%
|
Obiad: |
krem z soczewicy czerwonej na wywarze jarzynowym(seler) z grzankami(gluten) i zieloną pietruszką, gulasz wołowy(gluten, mleko) z kaszą kuskus (gluten), ogórek kiszony, kompot
|
Podwieczorek: |
budyń domowy o smaku czekoladowym(gluten, soja, jajka) na mleku 2%, banan
|
|
|
|
2019-02-20 ŚRODA |
|
Śniadanie: |
chleb wieloziarnisty(pszenica, żyto, proso, owies, soja, sezam), chleb pszenno-żytni z masłem 82%, twarożek z pomidorami, szczypiorkiem i jogurtem, płatki kukurydziane (gluten, orzechy) z mlekiem 2%, pomarańcze
|
Obiad: |
barszcz czerwony na wywarze mięsno(kurczak)-jarzynowym(seler) z ziemniakami i zieloną pietruszką zabielany(śmietana 12%), łazanki(gluten, jajka) z mięsem(szynka) i kapustą, kompot
|
Podwieczorek: |
mus wieloowocowy(banany, jagody, truskawki) na jogurcie naturalnym, pieczywo chrupkie(gluten)
|
|
|
|
2019-02-21 CZWARTEK |
|
Śniadanie: |
chleb graham(pszenica, otręby pszenne, słód jęczmienny) chleb pszenno-żytni z masłem 82%, jajko na twardo, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, kawa zbożowa(gluten) na mleku 2%, kiwi
|
Obiad: |
zupa grysikowa(gluten) na wywarze mięsno jarzynowym(seler) z zieloną pietruszką, szaszłyki z indyka z papryką, ziemniaki, mix sałat z jogurtem naturalnym, kompot
|
Podwieczorek: |
ciasto kakaowe z konfiturą(mąka pszenna(gluten), skrobia ziemniaczana, jajka, cukier, śmietana 12%, kakao(gluten, soja), olej rzepakowy)- wypiek własny, mleko 2%
|
|
|
|
2019-02-22 PIĄTEK |
|
Śniadanie: |
chleb "Farmera"(pszenica, owies, żyto, soja, sezam, orzechy), chleb pszenno-żytni z masłem 82%, ser żółty, rzodkiewka, ogórek świeży, szczypiorek, płatki orkiszowe (gluten) na mleku 2%, gruszki
|
Obiad: |
zupa jarzynowa(seler) z makaronem(gluten, jajka) i zieloną pietruszką zabielana(śmietana 12%), filety z dorsza panierowane(ryba, gluten, jajka), ziemniaki, surówka "Rarytas"(kapusta biała, marchewka, jabłko, por, jogurt naturalny, śmietana 12%), kompot
|
Podwieczorek: |
ryż z truskawkami
Przyprawy używane do przygotowania potraw: sól o obniżonej zawartości sodu, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, kminek, kolendra, cynamon, zioła prowansalskie, tymianek
Woda źródlana do picia dla dzieci cały czas
Na podstawie rozporządzenia parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r
w jadłospisie zaznaczono alergeny występujące w posiłkach:
1- Zboża zawierające gluten,
2- Skorupiaki i produkty pochodne,
3- Jaja i produkty pochodne,
4- Ryby i produkty pochodne,
5- Orzechy ziemne(arachidowe),
6- Soja i produkty pochodne,
7- Mleko i produkty pochodne,
8- Orzechy,
9- Seler i produkty pochodne,
10- Gorczyca i produkty pochodne,
11- Nasiona sezamu i produkty pochodne,
12- Dwutlenek siarki,
13- Łubin,
14- Mięczaki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ZŁOTA MYŚL
|
"Nie takie ważne, by człowiek dużo wiedział, ale żeby dobrze wiedział,
nie żeby umiał na pamięć, a żeby rozumiał,
nie żeby go wszystko troszkę obchodziło, a żeby go coś naprawdę zajmowało."
Janusz Korczak
|
|
Samorządowe Przedszkole Nr 87
"Lajkonik"
ul. Spółdzielców 7
30-682 Kraków
Tel: 12 655 -51-97
www.lajkonik87.pl
00076359
|