|
|
|
|
|
 | Jadłospis
Samorządowe Przedszkole nr 87 |
|
|
2019-02-22 PIĄTEK |
|
Śniadanie: |
chleb "Farmera"(pszenica, owies, żyto, soja, sezam, orzechy), chleb pszenno-żytni z masłem 82%, ser żółty, rzodkiewka, ogórek świeży, szczypiorek, płatki orkiszowe (gluten) na mleku 2%, gruszki
|
Obiad: |
zupa jarzynowa(seler) z makaronem(gluten, jajka) i zieloną pietruszką zabielana(śmietana 12%), filety z dorsza panierowane(ryba, gluten, jajka), ziemniaki, surówka "Rarytas"(kapusta biała, marchewka, jabłko, por, jogurt naturalny, śmietana 12%), kompot
|
Podwieczorek: |
ryż z truskawkami
|
|
|
|
2019-02-25 PONIEDZIAŁEK |
|
Śniadanie: |
chleb razowy(pszenica, żyto, otręby, słód jęczmienny), chleb pszenno-żytni z masłem 82%, pasta szynkowo-(seler, gorczyca)-jajowa z jogurtem naturalny i szczypiorkiem, ogórek kiszony, kakao(gluten, soja) na mleku 2%, mandarynki
|
Obiad: |
zupa "Gulaszowa"(marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula, fasolka czerwona, papryka świeża, passata pomidorowa, por, kapusta włoska, zielona pietruszka), kluski leniwe(mąka pszenna(gluten), ser biały, ziemniaki, jajka, masło 82%, cukier) - wyrób własny, marchewka, kalarepa do chrupania, kompot
|
Podwieczorek: |
weka(gluten) z masłem 82%, awanturka z sardynek ze szczypiorkiem, herbata z sokiem
|
|
|
|
2019-02-26 WTOREK |
|
Śniadanie: |
chleb "Bonvital"(pszenica, proso, owies, soja, sezam),chleb pszenno-żytni z masłem 82%, twarożek z pomidorami, szczypiorkiem i jogurtem, płatki zbożowe(gluten, orzechy) na mleku 2%, słonecznik łuskany
|
Obiad: |
zupa ogórkowa na wywarze z kurczaka z warzywami(marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska), ryżem i zielona pietruszką zabielana(śmietana 12%), szynka w sosie własnym(gluten), kasza jęczmienna(gluten) na sypko, surówka z marchewki z brzoskwinią, kompot
|
Podwieczorek: |
makaron wstążki(gluten, jajka) z jabłkami prażonymi i cynamonem
|
|
|
|
2019-02-27 ŚRODA |
|
Śniadanie: |
chleb wieloziarnisty(pszenica, żyto, proso, owies, soja, sezam), chleb pszenno-żytni z masłem 82%, kiełbasa żywiecka podsuszana, papryka, rzodkiewka, szczypiorek, kawa zbozowa(gluten) na mleku 2%, gruszki
|
Obiad: |
zacierka(gluten, jajka) na rosole z warzywami(marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska, zielona pietruszka), placki ziemniaczane z indykiem(gluten, jajka, mleko), dip jogurtowy, ogórek do chrupania, kompot
|
Podwieczorek: |
bułka(gluten) z masłem 82%, ser żółty, sałata zielona, pomidor, szczypiorek, herbata owocowa
|
|
|
|
2019-02-28 CZWARTEK |
|
Śniadanie: |
chleb graham(pszenica, otręby pszenne, słód jęczmienny) chleb pszenno-żytni z masłem 82%, konfitura jagodowa, kasza manna (gluten) na mleku 2%, rzodkiewka do chrupania
|
Obiad: |
krem z groszku żółtego na wywarze jarzynowym(marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska) z ptysiami(gluten, jajka) i zieloną pietruszką, pulpeciki cielęce w sosie pomidorowym(gluten, jajka, mleko), ryz na sypko, surówka z pora z jabłkiem, kukurydzą i jogurtem naturalnym, kompot
|
Podwieczorek: |
pączek z nadzieniem różanym(gluten, jajka, mleko), banany
|
|
|
|
2019-03-01 PIĄTEK |
|
Śniadanie: |
chleb "Farmera"(pszenica, owies, żyto, soja, sezam, orzechy), chleb pszenno-żytni z masłem 82%, szynka "Juranda", sałata zielona, papryka, szczypiorek, kakao(gluten, soja) na mleku 2%, kiwi
|
Obiad: |
zupa pieczarkowa na wywarze jarzynowym(marchewka, piertruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska) z łazankami(gluten, jajka) i zieloną pietruszką zabielana(śmietana 12%), filety z "Miruny" panierowane(ryba, gluten, jajka), ziemniaki, surówka z modrej kapusty z jabłkiem, ogórkiem, kompot
|
Podwieczorek: |
koktajl truskawkowy na mleku 2%, chrupki kukurydziane
Przyprawy używane do przygotowania potraw: sól o obniżonej zawartości sodu, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, kminek, kolendra, cynamon, zioła prowansalskie, tymianek
Woda źródlana do picia dla dzieci cały czas
Na podstawie rozporządzenia parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r
w jadłospisie zaznaczono alergeny występujące w posiłkach:
1- Zboża zawierające gluten,
2- Skorupiaki i produkty pochodne,
3- Jaja i produkty pochodne,
4- Ryby i produkty pochodne,
5- Orzechy ziemne(arachidowe),
6- Soja i produkty pochodne,
7- Mleko i produkty pochodne,
8- Orzechy,
9- Seler i produkty pochodne,
10- Gorczyca i produkty pochodne,
11- Nasiona sezamu i produkty pochodne,
12- Dwutlenek siarki,
13- Łubin,
14- Mięczaki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ZŁOTA MYŚL
|
"Nie takie ważne, by człowiek dużo wiedział, ale żeby dobrze wiedział,
nie żeby umiał na pamięć, a żeby rozumiał,
nie żeby go wszystko troszkę obchodziło, a żeby go coś naprawdę zajmowało."
Janusz Korczak
|
|
Samorządowe Przedszkole Nr 87
"Lajkonik"
ul. Spółdzielców 7
30-682 Kraków
Tel: 12 655 -51-97
www.lajkonik87.pl
00076482
|