Jadłospis
Samorządowe Przedszkole nr 87
 
 
2017-09-18 PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:    chleb razowy "Szefowej"(1) i chleb pszenno-żytni(1) z masłem 82%(7), pasztet z królika (1,6), ogórek kiszony, papryka, szczypiorek, kakao (1,6) na mleku  2%(7), owoc
Obiad:   rosół na wywarze mięsno-jarzynowym( mięso wołowe, skrzydełka z kurczaka, marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta włoska) z nitkami(1,3) i zieloną pietruszką, polędwiczki drobiowe w sosie kremowym(filety z indyka, olej rzepakowy, cebula, mąka pszenna(1), śmietana 12%(7)), ryż na sypko, pomidor ze szczypiorkiem, kompot
Podwieczorek:   jogurt naturalny(7) z płatkami muslii(1,8)

 
2017-09-19 WTOREK
Śniadanie:    chleb "Bonbvital" (1,11) i chleb pszenno-żytni(1) z masłem 82%(7), serek "Bieluch", rzodkiewka, ogórek świeży, szczypiorek, płatki kukurydziane(1,8) z  mlekiem 2%(7), owoc
Obiad:   zupa jarzynowa z ryżem (kurczak, marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta włoska) z zieloną pietruszką, pierogi z mięsem-wyrób własny (mąka pszenna(1), jajka(3), mięso wołowe, masło 82%(7), bułka pszenna(1), cebula), surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem, marchewką, kompot
Podwieczorek:   weka(1) z powidłem śliwkowym "Łowicz", kakao(1,6) na mleku 2%(7)

 
2017-09-20 ŚRODA
Śniadanie:    chleb wieloziarnisty(1,11) i chleb pszenno-żytni(1) z masłem 82%(7), jajko(3) w sosie jogurtowo(7)-śmietankowym(7), papryka, rzodkiewka, kawa zbożowa "Inka"(1) na mleku 2%(7)
Obiad:   zupa kartoflanka na wywarze jarzynowym( ziemniaki, marchewka, pietruszka, cebula, ziemniaki, por, kapusta włoska, masło 82%(7), śmietana 12%(7)) z zieloną pietruszką, makaron spaghetti(1,3) z sosem mięsno-pomidorowym( filety z kurczaka, olej rzepakowy, cebula, pomidory, seler naciowy(9)mąka pszenna(1)), kompot, paluszki warzywne do chrupania
Podwieczorek:   piszinger nadziewany kremem z daktyli- wyrób własny( andruty(1), daktyle suszone, kakao(1,6)), "Actimel"(7),  owoc

 
2017-09-21 CZWARTEK
Śniadanie:    chleb razowy "szefowej"(1) i chleb pszenno-żytni(1) z masłem 82%(7), zrazówka z "Bobrownik", sałata zielona, pomidor, szczypiorek, kawa zbożowa "Inka"(1) na mleku 2%(7)
Obiad:   krem z soczewicy na wywarze jarzynowym( soczewica czerwona, marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta włoska, masło 82%(7) z grzankami(1) i zieloną pietruszką, szynka w sosie własnym( mięso  szynka, olej rzepakowy, cebula, mąka pszenna(1)) z kaszą jęczmienną(1), surówka z modrej kapusty z ogórkiem, cebulą, jabłkiem i olejem rzepakowym,  kompot
Podwieczorek:   kisiel domowy( skrobia ziemniaczana) na
soku jabłkowym 100% z owocami, ciasteczka zbożowe(1,8)

 
2017-09-22 PIĄTEK
Śniadanie:    chleb graham(1) i chleb pszenno-żytni(1) z masłem 82%(7), twarożek(7) z jogurtem(7), pomidorami i szczypiorkiem, kawa zbożowa "Inka"(1) na mleku 2%(7)
Obiad:   zupa kalfiorowo - brokułowa na wywarze jarzynowym(  marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta włoska, brokuł, kalafior, masło 82%(7), śmietana 12%(7)) z makaronem (1,3) i zieloną pietruszką,
ryba po grecku( filety z Dorsza(4), olej rzepakowy, cebula, koncentrat pomidorowy, włoszczyzna, mąka pszenna(1)), ziemniaki, kompot
Podwieczorek:   zapiekanki z szynką i serem(1,6,7)- wyrób własny, woda z sokiem malinowym, owoc


 
2017-09-25 PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:    chleb "Bonvital"(1,11) i chleb pszenno-żytni(1) z masłem 82%(7), szynka "Jurada", sałata zielona, papryka, szczypiorek, kakao(1,6) na mleku 2%(7), owoc
Obiad:   zupa grysikowa na wywarze mięsno-jarzynowym(kurczak, marchewka, pietruszka, cebula, kapusta włoska, por, kasza manna(1))  z zieloną pietruszką, udka z piekarnika, ziemniaki, mix sałat z oliwą, kompot
Podwieczorek:   mus brzoskwiniowy na jogurcie naturalnym(7), chałka maślana(1,3,7)

 
2017-09-26 WTOREK
Śniadanie:    chleb razowy(1) i chleb pszenno-żytni(1) z masłem 82%(7), pasta z tuńczyka(4) z serem(7), jajkiem(3), jogurtem(7) i szczypiorkiem, kawa zbożowa "Inka"(1) na mleku 2%(7)
Obiad:   zupa pomidorowa na wywarze jarzynowym(pomidory, marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta włoska, masło 82%(7), śmietana 12%(7)) z literkami(1,3) i zieloną pietruszką, pieczeń rzymska(mięso wołowo-wieprzowe, jajka(3), cebula, bułka tarta(1)), buraczki na ciepło(1,7), kompot
Podwieczorek:   galaretka z serkiem waniliowym(7), owoc

 
2017-09-27 ŚRODA
Śniadanie:    chleb wieloziarnisty(1,11) i chleb pszenno-żytni(1) z masłem 82%(7), kiełbasa żywiecka podsuszana, sałata zielona, rzodkiewka, szczypiorek, kakao(1,6) na mleku 2%(7), owoc
Obiad:   żurek(1) na naturalnym zakwasie z warzywami(marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta włoska, ziemniaki, śmietana 12%(7)), kluski leniwe- wyrób własny(mąka pszenna(1), jajka(3), ziemniaki, ser biały(7), masło 82%(7), cukier), surówka z marchewki i jabłka, kompot
Podwieczorek:   weka(1), sałatka meksykańska(fasolka biała i czerwona, cebula, ser żółty(7), kukurydza, papryka świeża, ogórki kiszone, jogurt(7))

 
2017-09-28 CZWARTEK
Śniadanie:    chleb razowy "Szefowej"(1) i chleb pszenno-żytni(1) z masłem 82%(7), jajko(3) na twardo, rzodkiewka, ogórek, szczypiorek, płatki zbożowe(1,8) z mlekiem 2%(7)
Obiad:   krem z pora na wywarze jarzynowym(por, marchewka, pietruszka, cebula, kapusta włoska, masło 82%(7), śmietana 12%(7)) z ptysiami(1,3) i zieloną pietruszką, tortille drobiowo-warzywne(mąka pszenna(1), jajka(3), filet z piersi kurczaka, olej rzepakowy, papryka, cebula, kukurydza), dip jogurtowy(7), kompot, owoc
Podwieczorek:   makaron świderki(1,3) z truskawkami i jogurtem(7)

 
2017-09-29 PIĄTEK
Śniadanie:    chleb graham(1) i chleb pszenno-żytni(1) z masłem 82%(7), ser topiony, pomidor, ogórek kiszony, szczypiorek, kawa zbożowa "Inka"(1) na mleku 2%(7)
Obiad:   krupnik(kasza jęczmienna) na żeberkach z warzywami(marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta włoska) i zieloną pietruszką, filety rybne panierowane(dorsz(4), jajka(3), mąka pszenna(1), bułka tarta(1), olej rzepakowy), ziemniaki, surówka "Rarytasek"(kapusta biała, marchewka, por, jabłko, jogurt(7), śmietana 12%(7)), kompot
Podwieczorek:   ciasto "Shreka"- wypiek własny( mąka pszenna(1), kokos, cukier, szpinak, olej rzepakowy, mleko 2%(7), skrobia ziemniaczana), mleczko waniliowe(7), owoc

Jadłospis może ulec zmianie

Przyprawy używane do przygotowania potraw: sól o obniżonej zawartości sodu, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, kminek, zioła prowansalskie, tymianek

        Do picia podajemy dzieciom również (między posiłkami) wodę źródlaną,
herbatę z miodem i cytryną

Na podstawie rozporządzenia parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r
w jadłospisie zaznaczono alergeny występujące w posiłkach:

1- Zboża zawierające gluten,
2- Skorupiaki i produkty pochodne,
3- Jaja i produkty pochodne,
4- Ryby i produkty pochodne,
5- Orzechy ziemne(arachidowe),
6- Soja i produkty pochodne,
7- Mleko i produkty pochodne,
8- Orzechy,
9- Seler i produkty pochodne,
10- Gorczyca i produkty pochodne,
11- Nasiona sezamu i produkty pochodne,
12- Dwutlenek siarki,
13- Łubin,
14- Mięczaki



 

 

     
ZŁOTA MYŚL
"Nie takie ważne, by człowiek dużo wiedział, ale żeby dobrze wiedział, nie żeby umiał na pamięć, a żeby rozumiał, nie żeby go wszystko troszkę obchodziło, a żeby go coś naprawdę zajmowało."

Janusz Korczak  


Samorządowe Przedszkole Nr 87
"Lajkonik"
ul. Spółdzielców 7
30-682 Kraków

Tel: 12 655 -51-97
www.lajkonik87.pl



00061462

Mirosław Kuduk © 2013
  Proszę czekać...  
 
  Proszę czekać...  
 
    

 
 


 

   
Profesjonalny Hosting