Jadłospis
Samorządowe Przedszkole nr 87
 
 
2020-05-25 PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:    Chleb pszenno-żytni (pszenica, żyto),  masło 82%, szynka farmera, pomidor, szczypiorek, kawa Inka na mleku 2 %. Banan - 320 kcal
Obiad:   Zupa grysikowa (pszenica) na wywarze mięsno jarzynowym z zieloną pietruszka (seler).
Pulki drobiowe, ziemniaki, mizeria (śmietana 12 %), kompot wieloowocowy - 440 kcal

Podwieczorek:   Serek homogenizowany - naturalny (mleko i jego przetwory), chałka półsłodka (pszenica, jaja), woda z cytryną i miętą -  195 kcal

 
2020-05-26 WTOREK
Śniadanie:    Chleb pszenno żytni (pszenica, żyto), masło 82%, tuńczyk w sosie własnym (ryba), szczypiorek, rzodkiewka, kawa Inka na mleku 2 %.
Jabłko - 310 kcal
Obiad:   Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno jarzynowym z ziemiankami i zieloną pietruszką (seler), zabielana (śmietana 12%).
Gulasz wołowy z kaszą jaglaną, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy -  450 kcal

Podwieczorek:   Budyń waniliowy (mleko i jego przetwory) z sokiem malinowym, pieczywo ryżowe. Woda mineralna z miętą i cytryną. - 190 kcal

 
2020-05-27 ŚRODA
Śniadanie:    Chleb pszenno żytni (pszenica, żyto), masło 82 %, pasztet z indyka, szczypiorek, rzodkiewka, płatki ryżowe na mleku 2% (mleko i jego przetwory), herbata z miodem i cytryną.
Pomarańcza - 320 kcal
Obiad:   Zupa pomidorowa na wywarze mięsno jarzynowym (seler ) z ryżem i zieloną pietruszką, zabielana (śmietana 12 %).
Pyzy (pszenica, jaja) z mięsem, buraczki, kompot wieloowocowy.
- 460 kcal  
Podwieczorek:   Bułka grahamka z masłem 82% i serkiem topionym (mleko i jego przetwory), papryką czerwoną i szczypiorkiem. Herbata owocowa.- 220 kcal

 
2020-05-28 CZWARTEK
Śniadanie:    Chleb pszenno żytni (pszenica, żyto), masło 82%, kiełbasa żywiecka z rzodkiewką i szczypiorkiem, zupa mleczna  (mleko 2% i jego przetwory) z płatkami owsianymi, herbata z cytryną i miodem.
Kiwi - 330 kcal
Obiad:   Zupa ziemniaczana na wywarze mięsno jarzynowym z zieloną pietruszką ( seler).
Naleśniki (pszenica, jaja, mleko 2%) z serem (mleko i jego przetwory), marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy.
- 420 kcal

Podwieczorek:   Ciasto zebra - własnego wypieku (pszenica, jaja), sok pomarańczowy -  240 kcal

 
2020-05-29 PIĄTEK
Śniadanie:    Chleb pszenno żytni (pszenica, żyto), masło 82%, pasta z sera białego (mleko i jego przetwory) i szczypiorku z rzodkiewką, kawa Inka na mleku 2%.
Jabłko - 340 kcal
Obiad:   Zupa brokułowa na wywarze mięsno jarzynowym (seler) z makaronem (pszenica, jaja) i zieloną pietruszką, zabielana (śmietana 12%).
Burgery rybne (dorsz) z pieca ziemniaki, surówka z selera i marchwi z jogurtem naturalnym (seler, mleko i jego przetwory), kompot wieloowocowy.
- 460 kcal

Podwieczorek:   Galaretka z jogurtem naturalnym (mleko i jego przetwory) i truskawkami -własnej produkcji, pałki kukurydziane. Woda mineralna z miętą i cytryną - 200 kcal

Przyprawy używane do przygotowania potraw: sól o obniżonej zawartości sodu, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, kminek, zioła prowansalskie, tymianek.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi i gorczycy.

*w jadłospisie zaznaczono składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
(Na podstawie rozporządzenia parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.)

 

 

     
ZŁOTA MYŚL
"Wychowanie dziecka, to nie miła zabawa, a zadanie, w które trzeba włożyć wysiłek bezsennych nocy, kapitał ciężkich przeżyć i wiele myśli ..."

Janusz Korczak  


Samorządowe Przedszkole Nr 87
"Lajkonik"
ul. Spółdzielców 7
30-682 Kraków

Tel: 12 655 -51-97
www.lajkonik87.pl



00089408

Mirosław Kuduk © 2013
  Proszę czekać...  
 
  Proszę czekać...  
 
    

 
 


 

   
Profesjonalny Hosting