Jadłospis
Samorządowe Przedszkole nr 87
 
 
2018-12-13 CZWARTEK
Śniadanie:    chleb graham(pszenica, otręby pszenne, słód jęczmienny), chleb pszenno-żytni  z masłem 82%, pasta serowo(mleko)-jajowa z jogurtem(mleko) i szczypiorkiem, kawa zbożowa (gluten) "Inka" na mleku 2%, słonecznik, rodzynki
Obiad:   zupa pomidorowa na wywarze z kurczaka z warzywami(seler) i ryżem, łazanki(gluten, jajka) z mięsem(woł -wprz.) i kapustą, kompot
Podwieczorek:   mus owocowy na jogurcie naturalnym(mleko), wafle ryżowe(gluten)

 
2018-12-14 PIĄTEK
Śniadanie:    chleb "Farmera"( pszenica, płatki owsiane, żyto, płatki jęczmienne,  soja, sezam, orzechy), chleb pszenno-żytni z masłem 82%, twarożek z papryką i jogurtem, płatki jęczmienne z mlekiem 2%, banany
Obiad:   zupa grysikowa(gluten) na rosole z warzywami(seler), ryba z pieca, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, kompot
Podwieczorek:   ryż z jabłkami prażonymi, cynamonem i sosem jogurtowo-śmietankowym(mleko)


 
2018-12-17 PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:    chleb razowy( pszenica,  żyto, otręby, słód jęczmienny), chleb pszenno-żytni  z masłem 82%, pasta kiełbasiano-jajowa z jogurtem  i szczypiorkiem, ogórek kiszony, pomidor, kakao(gluten, soja) na mleku 2%, banany
Obiad:   żurek na naturalnym zakwasie i wywarze jarzynowym(seler) z ziemniakami i zielona pietruszką zabielany(śmietana 12%), naleśniki z twarożkiem(mąka pszenna(gluten), jajka, mleko, cukier, ser biały półtłusty(mleko), olej rzepakowy), kalarepa do chrupania, kompot
Podwieczorek:   weka(gluten) z masłem 82%, makrela wędzona(ryba), papryka, szczypiorek, herbata z sokiem

 
2018-12-18 WTOREK
Śniadanie:    chleb "Bonvital"( pszenica,  proso,  owies, soja, sezam), chleb pszenno-żytni  z masłem 82%,%, ser żółty(mleko), sałata zielona, papryka, szczypiorek, płatki zbożowe(gluten, orzechy) z mlekiem 2%, jabłka  
Obiad:   krem z soczewicy czerwonej na wywarze jarzynowym(seler) z grzankami(gluten) i zieloną pietruszką , placki ziemniaczane(ziemniaki, jajka, mąka pszenna(gluten), cebula, olej rzepakowy) z indykiem, dip jogurtowo(mleko)-szczypiorkowy, ogórek świeży do chrupania, kompot
Podwieczorek:   makaron świderki(gluten, jajka) z truskawkami i jogurtem naturalnym(mleko)

 
2018-12-19 ŚRODA
Śniadanie:    chleb wieloziarnisty (żyto, pszenica,  proso,  owies, soja, sezam), chleb pszenno-żytni  z masłem 82%, jajko na twardo, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, kawa zbożowa(gluten) "Inka" na mleku 2%  
Obiad:   zupa koperkowa na wywarze mięsno(kurczak)-jarzynowym(seler)z ryżem i zielona pietruszką zabielana(śmietana 12%), schab w sosie własnym, ziemniaki,  buraczki na ciepło(gluten, mleko), kompot

Podwieczorek:   budyń domowy o smaku waniliowym(skrobia ziemniaczana, jajka, cukier z wanilią) na mleku 2%, gruszki

 
2018-12-20 CZWARTEK
Śniadanie:    chleb graham(pszenica, otręby pszenne, słód jęczmienny), chleb pszenno-żytni  z masłem 82%, twarożek(mleko) z miodem i jogurtem(mleko),płatki
orkiszowe(gluten) na mleku 2%, mandarynki
Obiad:   zacierka(gluten, jajka) na rosole(kurczak) z warzywami(seler) i zieloną pietruszką, pulpety drobiowe w sosie koperkowym(filet z indyka, jajka, bułka pszenna(gluten), mąka pszenna(gluten), cebula, masło 82%,  śmietana 12%), ryż na sypko, surówka z marchewki i jabłka, kompot  
Podwieczorek:   bułka grahamka(gluten) z masłem 82%, kiełbasa żywiecka podsuszana, sałata zielona, rzodkiewka, szczypiorek, herbata malinowa

 
2018-12-21 PIĄTEK
Śniadanie:    chleb "Farmera"( pszenica, płatki owsiane, żyto, płatki jęczmienne,  soja, sezam, orzechy), chleb pszenno-żytni z masłem 82%, szynka z "Bobrownik", sałata zielona, papryka, szczypiorek, kakao(gluten, soja) na mleku 2%
Obiad:   barszcz czerwony na wywarze mięsno(kurczak)-jarzynowym(seler) z ziemniakami i zieloną pietruszką zabielany(mleko), filety z "Miruny"panierowane(ryba, bułka tarta(gluten), jajka), chałka postna(gluten), surówka z modrej kapusty z ogórkiem kiszonym i jabłkiem, kompot
Podwieczorek:   ciasto marchewkowo-korzenne(marchewka, mąka pszenna(gluten), skrobia ziemniaczana, jajka, cukier, olej rzepakowy, cynamon, orzechy włoskie, rodzynki, cynamon)- wypiek własny, mleko 2%, pomarańcze

Przyprawy używane do przygotowania potraw: sól o obniżonej zawartości sodu, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, kminek, kolendra, cynamon,  zioła prowansalskie, tymianek

Woda źródlana do picia dla dzieci cały czas

Na podstawie rozporządzenia parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r
w jadłospisie zaznaczono alergeny występujące w posiłkach:

1- Zboża zawierające gluten,
2- Skorupiaki i produkty pochodne,
3- Jaja i produkty pochodne,
4- Ryby i produkty pochodne,
5- Orzechy ziemne(arachidowe),
6- Soja i produkty pochodne,
7- Mleko i produkty pochodne,
8- Orzechy,
9- Seler i produkty pochodne,
10- Gorczyca i produkty pochodne,
11- Nasiona sezamu i produkty pochodne,
12- Dwutlenek siarki,
13- Łubin,
14- Mięczaki



 

 

     
ZŁOTA MYŚL
"Nie takie ważne, by człowiek dużo wiedział, ale żeby dobrze wiedział, nie żeby umiał na pamięć, a żeby rozumiał, nie żeby go wszystko troszkę obchodziło, a żeby go coś naprawdę zajmowało."

Janusz Korczak  


Samorządowe Przedszkole Nr 87
"Lajkonik"
ul. Spółdzielców 7
30-682 Kraków

Tel: 12 655 -51-97
www.lajkonik87.pl



00074626

Mirosław Kuduk © 2013
  Proszę czekać...  
 
  Proszę czekać...  
 
    

 
 


 

   
Profesjonalny Hosting