|
|
|
|
|
 | Jadłospis
Samorządowe Przedszkole nr 87 |
|
|
2018-04-20 PIĄTEK |
|
Śniadanie: |
chleb "Farmera"(pszenica, płatki owsiane, żyto, płatki jęczmienne, soja, sezam, orzechy), chleb pszenno-żytni z masłem 82%, ogórek kiszony, papryka, szczypiorek, parówki z szynki, kawa zbożowa "Inka" na mleku 2%
|
Obiad: |
zupa pomidorowa na wywarze mięsno-jarzynowym(skrzydełka z kurczaka, pomidory, marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta włoska, śmietana 12%, zielona pietruszka) z makaronem(pszenica, jajka), ryba panierowana( filety z "Dorsza", jajka, bułka pszenna, olej rzepakowy), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem, kompot
|
Podwieczorek: |
ciasteczka zbożowe(owies, proso, pszenica, mleko, jęczmień), mleczko o smaku waniliowym, banany
|
|
|
|
2018-04-23 PONIEDZIAŁEK |
|
Śniadanie: |
chleb razowy(pszenica, żyto, otręby, słód jęczmienny), chleb pszenno-żytni z masłem 83%, ser topiony "Hochland", pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, płatki zbożowe(owies, jęczmień, soja orzechy) z mlekiem 2%, pomarańcze
|
Obiad: |
zupa grysikowa(kasza manna) na rosole z warzywami(marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta włoska, zielona pietruszka), polędwiczki z indyka w sosie kremowym(pszenica, mleko), ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka, kompot
|
Podwieczorek: |
weka(pszenica) z masłem 83%, szynka "Staropolska", sałata zielona, ogórek kiszony, szczypiorek, herbata z sokiem malinowym
|
|
|
|
2018-04-24 WTOREK |
|
Śniadanie: |
chleb "Bonvital"(pszenica, proso, owies, soja, sezam), chleb pszenno-żytni z masłem83%, pasta z tuńczyka z jajkiem, serem i jogurtem, rzodkiewka, papryka, szczypiorek, kakao(gluten, soja) na mleku 2%
|
Obiad: |
barszcz czerwony na wywarze mięsno-jarzynowym(skrzydełka z kurczaka, buraki czerwone, marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta włoska, śmietana 12%, zielona pietruszka) z ziemniakami, łazanki(pszenica, jajka) z kiełbasą i kapustą, kompot, marchewka do chrupania
|
Podwieczorek: |
budyń domowy o smaku waniliowym(skrobia ziemniaczana, masło 83%, jajka, cukier z wanilią) na mleku 2%, banany
|
|
|
|
2018-04-25 ŚRODA |
|
Śniadanie: |
chleb wieloziarnisty(żyto, pszenica, proso, owies, soja, sezam), chleb pszenno-żytni z masłem 83%, szynka z "Bobrownik", sałata zielona, papryka, szczypiorek, kawa zbożowa "Inka"(żyto) na mleku 2%
|
Obiad: |
zupa jarzynowa na wywarze mięsno-jarzynowym z makaronem(pszenica, jajka)(skrzydełka z kurczaka, marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta włoska, brokuł, brukselka, masło 83%, śmietana 12%, zielona pietruszka), roladki mięsno-warzywne w sosie pomidorowym(mięso szynka, kalafior, cebula, bułka pszenna, mleko 2%, pestki słonecznika, jajka, olej rzepakowy, pomidory, masło 83%, mąka pszenna, śmietana 12%), ziemniaki, ogórek świeży, kompot
|
Podwieczorek: |
bułka(pszenica) z masłem 83% i serem żółtym, rzodkiewka, szczypiorek, herbata owocowa, gruszki
|
|
|
|
2018-04-26 CZWARTEK |
|
Śniadanie: |
chleb graham(pszenica, otręby pszenne, słód jęczmienny) i chleb pszenno-żytni z masłem(83%), dżem jagodowy, płatki orkiszowe z mlekiem 2%, pestki dyni
|
Obiad: |
krem z soczewicy na wywarze jarzynowym(soczewica czerwona, marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta włoska, masło 83%, zielona pietruszka)z grzankami(pszenica), bitki wołowe w sosie własny, kasza jęczmienna na sypko, mix sałata z sosem winegret, kompot
|
Podwieczorek: |
mus wieloowocowy(truskawki, banany, jagody) na jogurcie naturalnym, chrupki kukurydziane
|
|
|
|
2018-04-27 PIĄTEK |
|
Śniadanie: |
chleb "Farmera"( pszenica, płatki owsiane, żyto, płatki jęczmienne, soja, sezam, orzechy), chleb pszenno-żytni z masłem 83%, twarożek (ser biały, jogurt naturalny) z rzodkiewką, szczypiorkiem i jogurtem, kakao(gluten, soja) na mleku 2%
|
Obiad: |
zupa ogórkowa na wywarze mięsno-jarzynowym( udka z kurczaka, ogórki kiszone, marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta włoska, śmietana 12%, zielona pietruszka) z ryżem, ryba po grecku z warzywami(filety z dorsza, olej rzepakowy, włoszczyzna(seler), pomidory, mąka pszenna), ziemniaki, kompot
|
Podwieczorek: |
ciasto ucierane z owocami(mąka pszenna, mleko 2%, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, jajka, cukier, brzoskwinie), soczek jabłkowy 100%
|
|
|
|
2018-04-30 PONIEDZIAŁEK |
|
Śniadanie: |
chleb razowy(pszenica, żyto, otręby, słód jęczmienny), chleb pszenno-żytni z masłem 83%, serek kanapkowy, ogórek kiszony, szczypiorek, kawa zbożowa "Inka"(żyto) na mleku 2%
|
Obiad: |
zupa kalafiorowa na wywarze jarzynowym(kalafior, marchewka, pietruszka, ziemniaki, cebula, por, kapusta włoska, masło 83%, śmietana 12%, zielona pietruszka), makaron spaghetti z sosem
mięsno-pomidorowym(gluten, seler), kompot, kiwi
|
Podwieczorek: |
weka(pszenica) z masłem 83%, szynka "Bacy", sałata zielona, rzodkiewka, szczypiorek, herbata owocowa
|
|
|
|
2018-05-02 ŚRODA |
|
Śniadanie: |
chleb wieloziarnisty(żyto, pszenica, proso, owies, soja, sezam), chleb pszenno-żytni z masłem 83%, pasta serowo-jajowa z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem, rzodkiewka, papryka, kakao(gluten, soja) na mleku 2%, słonecznik łuskany
|
Obiad: |
zacierka(pszenica, jajka) na rosole(skrzydełka z kurczaka, marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta włoska, zielona pietruszka), gulasz z szynki w sosie własnym, ziemniaki, sałatka z ogórka kiszonego z pomidorem i zieloną cebulką, kompot
|
Podwieczorek: |
ryż z truskawkami i jogurtem naturalnym
|
|
|
|
2018-05-04 PIĄTEK |
|
Śniadanie: |
chleb "Farmera"( pszenica, płatki owsiane, żyto, płatki jęczmienne, soja, sezam, orzechy), chleb pszenno-żytni z masłem 83%, pasztet z królika (pszenica, jajka, mleko, soja), papryka, pomidor, szczypiorek, kawa zbożowa "Inka"(żyto) na mleku 2%
|
Obiad: |
krupnik na wywarze mięsno-jarzynowym(skrzydełka z kurczaka, marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta włoska, kasza jęczmienna, zielona pietruszka), ryba panierowana(filety z "Miruny", jajka, bułka tarta(gluten), olej rzepakowy), ziemniaki, surówka wielowarzywna (kapusta kiszona, marchewka, cebula, jabłko, olej rzepakowy), kompot
|
Podwieczorek: |
chałka maślana(gluten, jajka, mleko, soja), jogurt, banany
Jadłospis może ulec zmianie
Przyprawy używane do przygotowania potraw: sól o obniżonej zawartości sodu, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, kminek, kolendra, cynamon, zioła prowansalskie, tymianek
Woda źródlana do picia dla dzieci cały czas
Na podstawie rozporządzenia parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r
w jadłospisie zaznaczono alergeny występujące w posiłkach:
1- Zboża zawierające gluten,
2- Skorupiaki i produkty pochodne,
3- Jaja i produkty pochodne,
4- Ryby i produkty pochodne,
5- Orzechy ziemne(arachidowe),
6- Soja i produkty pochodne,
7- Mleko i produkty pochodne,
8- Orzechy,
9- Seler i produkty pochodne,
10- Gorczyca i produkty pochodne,
11- Nasiona sezamu i produkty pochodne,
12- Dwutlenek siarki,
13- Łubin,
14- Mięczaki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ZŁOTA MYŚL
|
"Nie takie ważne, by człowiek dużo wiedział, ale żeby dobrze wiedział,
nie żeby umiał na pamięć, a żeby rozumiał,
nie żeby go wszystko troszkę obchodziło, a żeby go coś naprawdę zajmowało."
Janusz Korczak
|
|
Samorządowe Przedszkole Nr 87
"Lajkonik"
ul. Spółdzielców 7
30-682 Kraków
Tel: 12 655 -51-97
www.lajkonik87.pl
00067846
|