Jadłospis
Samorządowe Przedszkole nr 87
 
 
2018-10-19 PIĄTEK
Śniadanie:    chleb "Farmera"( pszenica, płatki owsiane, żyto, płatki jęczmienne,  soja, sezam, orzechy), chleb pszenno-żytni z masłem 82%, konfitura truskawkowa, płatki orkiszowe na mleku 2%, kalarepa do chrupania
Obiad:   zacierka na rosole z warzywami, pulpeciki rybne w sosie musztardowym(filety z "Soli"(ryba), jajka, bułka pszenna(gluten), mąka pszenna(gluten), masło 82%, gorczyca), ziemniaki, surówka wielowarzywna(kapusta kiszona, marchewka, jabłka, cebula, olej rzepakowy), kompot
Podwieczorek:   koktajl truskawkowy na mleku 2%, pałki kukurydziane


 
2018-10-22 PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:    chleb razowy(pszenica, żyto, otręby, słód jęczmienny), chleb pszenno-żytni z masłem 82%, pomidor, szczypiorek, jajko z groszkiem w sosie śmietankowo-jogurtowym(mleko), kawa zbożowa "Inka"(gluten) na mleku 2%, jabłka
Obiad:   zupa pomidorowa na wywarze mięsno(udka z kurczaka)jarzynowym(marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska, masło 82%, śmietana 12%(mleko), zielona pietruszka) z ryżem, frykadelki drobiowe(filet z kurczaka, ser żółty(mleko), jajka, cebula, papryka, pieczarki, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy), ziemniaki, mizeria z jogurtem(mleko), kompot
Podwieczorek:   bułka grahamka(gluten) z masłem 82% szynką "Juranda", sałata zielona, rzodkiewka, szczypiorek, woda z sokiem

 
2018-10-23 WTOREK
Śniadanie:    chleb "Bonvital"( pszenica,  proso,  owies, soja, sezam), chleb pszenno-żytni  z masłem 82%, kiełbasa z piersi indyka, papryka, ogórek kiszony, szczypiorek, kakao(gluten, soja) na mleku 2%, kalarepa
Obiad:   krupnik(kasza jęczmienna)(gluten) na wywarze mięsno(skrzydełka z kurczaka)-jarzynowym(marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska, zielona pietruszka), pierogi ruskie(ziemniaki, ser biały(mleko), mąka pszenna(gluten), jajka, masło 82%, cebula) -wyrób własny, kompot
Podwieczorek:   mus wieloowocowy(truskawki, banany, jagody, jogurt naturalny(mleko)), chałka maślana(gluten, mleko, jajka)

 
2018-10-24 ŚRODA
Śniadanie:    chleb wieloziarnisty (żyto, pszenica,  proso,  owies, soja, sezam),chleb pszenno-żytni  z masłem 82%, serek "Almette"(mleko), pomidor, szczypiorek, płatki owsiane(gluten) na mleku 2%
Obiad:   krem szpinakowy na wywarze jarzynowym(marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska, masło 82%, śmietana 12%(mleko), zielona pietruszka) z grzankami(gluten), strogonow wołowy z warzywami(papryka, pomidory, ogórek kiszony) i makaronem(gluten, jajka), kompot, winogrona
Podwieczorek:   weka(gluten), awanturka rybna ze szczypiorkiem, rzodkiewka, herbata owocowa

 
2018-10-25 CZWARTEK
Śniadanie:    chleb graham(pszenica, otręby pszenne, słód jęczmienny),chleb pszenno-żytni  z masłem 82%, pasta kiełbasiano-jajowa z jogurtem(mleko) i szczypiorkiem, pomidor, papryka świeża, szczypiorek, kawa zbożowa "Inka"(gluten) na mleku 2%, banany
Obiad:   zupa jarzynowa(marchewka, pietruszka, seler, brokuł, brukselka, kalafior, ziemniaki, por, kapusta włoska, śmietana 12%(mleko) masło 82%, zielona pietruszka) z ziemniakami pulpety z indyka(filet z indyka, jajka, bułka pszenna(gluten), mąka pszenna(gluten)), ryż naturalny na sypko, marchewka glazurowana(gluten, mleko), kompot
Podwieczorek:   ciasto ucierane z brzoskwiniami(gluten, jajka, mleko) -wypiek własny

 
2018-10-26 PIĄTEK
Śniadanie:    chleb "Farmera"( pszenica, płatki owsiane, żyto,płatki jęczmienne,  soja, sezam, orzechy), chleb pszenno-żytni z masłem 82%, ser żółty "Salami"(mleko), sałata zielona, rzodkiewka, szczypiorek, kaszka kukurydziana na mleku 2%  
Obiad:   koperkowa na wywarze jarzynowym(marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska, masło 82%, śmietana 12%(mleko), zielona pietruszka) z zacierką(gluten, jajka), paluszki rybne z pieca(filety z "Miruny", jajka, bułka pszenna(gluten), cebula), ziemniaki, surówka "Colesław"(kapusta biała, marchewka, papryka, ogórek kiszony, jabłka, olej rzepakowy) , kompot
Podwieczorek:   galaretka z twarożkiem(mleko), kiwi


 
2018-10-29 PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:    chleb razowy(pszenica, żyto, otręby, słód jęczmienny), chleb pszenno-żytni z masłem 82%, jajko na twardo, papryka, ogórek świeży, szczypiorek, płatki zbożowe(gluten) z mlekiem 2%, winogrona  
Obiad:   zacierka(gluten, jajka) na rosole z warzywami(marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska, zielona pietruszka), szaszłyki z indyka, ryż na sypko, kompot, ogórek do chrupania
Podwieczorek:   weka(gluten), powidła śliwkowe, mleko 2%

 
2018-10-30 WTOREK
Śniadanie:    chleb "Bonvital"( pszenica,  proso,  owies, soja, sezam), chleb pszenno-żytni  z masłem 82%, zrazówka z "Bobrownik", sałata, papryka, szczypiorek, kawa zbożowa "Inka"(gluten) na mleku 2%, kiwi
Obiad:   krem z soczewicy na wywarze jarzynowym(marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska, masło 82%, zielona pietruszka) z grzankami(gluten), burgery rybne(filety z soli, gluten, jajka), ziemniaki, surówka z modrej kapusty z ogórkiem i jabłkiem, kompot
Podwieczorek:   koktajl truskawkowy na mleku 2%, pieczywo chrupkie(gluten)

 
2018-10-31 ŚRODA
Śniadanie:    chleb wieloziarnisty (żyto, pszenica,  proso,  owies, soja, sezam),chleb pszenno-żytni  z masłem 82 %, twarożek(mleko) z rzodkiewką szczypiorkiem, kakao(gluten, soja) na mleku 2%
Obiad:   zupa kalafiorowa na wywarze jarzynowym(marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, cebula, masło 82%, śmietana 12%(mleko), zielona pietruszka) z ziemniakami, makaron spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym(gluten, seler, jajka), kompot, jabłko
Podwieczorek:   bułka kajzerka(gluten) z masłem 82% i szynką "Bacy", sałata zielona,  papryka, szczypiorek, herbata owocowa

 
2018-11-02 PIĄTEK
Śniadanie:    chleb "Farmera"( pszenica, płatki owsiane, żyto, płatki jęczmienne,  soja, sezam, orzechy), chleb pszenno-żytni z masłem 82%, pasztet z indyka(gluten, soja), rzodkiewka, ogórek kiszony, szczypiorek, kakao(gluten, soja)na mleku 2%
Obiad:   zupa jarzynowa(skrzydełka z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska, zielona pietruszka) z kaszą manną(gluten),  jajko w sosie chrzanowym(gluten, mleko), ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka, kompot
Podwieczorek:   gofry(gluten, mleko, jajka)- wyrób własny, banan

Przyprawy używane do przygotowania potraw: sól o obniżonej zawartości sodu, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, kminek, kolendra, cynamon,  zioła prowansalskie, tymianek

Woda źródlana do picia dla dzieci cały czas

Na podstawie rozporządzenia parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r
w jadłospisie zaznaczono alergeny występujące w posiłkach:

1- Zboża zawierające gluten,
2- Skorupiaki i produkty pochodne,
3- Jaja i produkty pochodne,
4- Ryby i produkty pochodne,
5- Orzechy ziemne(arachidowe),
6- Soja i produkty pochodne,
7- Mleko i produkty pochodne,
8- Orzechy,
9- Seler i produkty pochodne,
10- Gorczyca i produkty pochodne,
11- Nasiona sezamu i produkty pochodne,
12- Dwutlenek siarki,
13- Łubin,
14- Mięczaki


 

 

     
ZŁOTA MYŚL
"Nie takie ważne, by człowiek dużo wiedział, ale żeby dobrze wiedział, nie żeby umiał na pamięć, a żeby rozumiał, nie żeby go wszystko troszkę obchodziło, a żeby go coś naprawdę zajmowało."

Janusz Korczak  


Samorządowe Przedszkole Nr 87
"Lajkonik"
ul. Spółdzielców 7
30-682 Kraków

Tel: 12 655 -51-97
www.lajkonik87.pl



00073153

Mirosław Kuduk © 2013
  Proszę czekać...  
 
  Proszę czekać...  
 
    

 
 


 

   
Profesjonalny Hosting