|
|
|
|
|
 | Jadłospis
Samorządowe Przedszkole nr 87 |
|
|
2023-03-27 PONIEDZIAŁEK |
|
Śniadanie: |
Chleb pszenno żytni (pszenica, żyto), chleb Bonvital (pszenica, żyto, sezam, słód jęczmienny), masło 82%, serek Almette naturalny, ogórek zielony, szczypiorek, kakao na mleku 2%. Pomarańcza - 326 kcal
|
Obiad: |
Zupa jarzynowa na wywarze warzywnym (marchewka, pietruszka, por, seler, masło 82%, kapusta włoska, cebula) z makaronem świderki (pszenica) i zieloną pietruszką, zabielana (śmietana 12%).
Schab w sosie własnym (pszenica), kasza pęczak na sypko, sałata lollo z pomidorkami koktajlowymi i oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy - 454 kcal
|
Podwieczorek: |
Jogurt naturalny z jabłkiem i płatkami owsianymi - wyrób własny. Woda mineralna z miętą, cytryną i pomarańczą - 195 kcal
|
|
|
|
2023-03-28 WTOREK |
|
Śniadanie: |
Chleb pszenno żytni (pszenica, żyto), chleb drwalski (pszenica, żyto, soja), szwedzki stół: masło 82%, szynka wiejska, pasta huculska (ser biały, buraki), serek śmietankowy, papryka czerwona, pomidor, ogórek zielony, sałata zielona, szczypiorek, kawa Inka (jęczmień, żyto) na mleku 2%. Jabłko - 328 kcal
|
Obiad: |
Zupa krem ze szpinaku na wywarze jarzynowym (marchewka, pietruszka, szpinak, masło 82%, por, seler, kapusta włoska, cebula) z groszkiem ptysiowym (pszenica) i zieloną pietruszką, zabielana (śmietana 12%).
Gulasz wołowy (pszenica), kasza bulgur na sypko, surówka z kapusty czerwonej z ogórkiem kiszonym i jabłkiem, kompot truskawkowy - 458 kcal
|
Podwieczorek: |
Podwieczorek Jasia z V grupy - serniczki bananowo owocowe ze świeżą borówką (ser biały, pszenica, jaja) - wyrób własny. Herbata poziomkowa. Woda mineralna z miętą, cytryną i pomarańczą - 194 kcal
|
|
|
|
2023-03-29 ŚRODA |
|
Śniadanie: |
Chleb pszenno żytni (pszenica, żyto), chleb graham tradycyjny (pszenica, żyto, mleko), płatki jaglane na mleku 2%, masło 82%, kiełbasa żywiecka, rzodkiewka, szczypiorek, herbata z miodem i cytryną. Banan - 324 kcal
|
Obiad: |
Zupa grysikowa (pszenica) na wywarze mięsno (marchewka, pietruszka, skrzydełka drobiowe, por, seler, kapusta włoska, cebula) jarzynowym z zieloną pietruszką.
Pierogi z mięsem (pszenica, jaja), surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłek, kompot ze śliwek - 452 kcal
|
Podwieczorek: |
Weka (pszenica) z masłem 82% i powidłami śliwkowymi, papryka czerwona do chrupania, bawarka (mleko 2%). Woda mineralna z miętą, cytryną i pomarańczą - 198 kcal
|
|
|
|
2023-03-30 CZWARTEK |
|
Śniadanie: |
Chleb pszenno żytni (pszenica, żyto), chleb Bartosz (pszenica, żyto, słód jęczmienny), masło 82%, parówki z szynki, keczup łagodny, papryka świeża, kakao na mleku 2%. Gruszka 1/4, mix bakalii (orzechy) - 328 kcal
|
Obiad: |
Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno jarzynowym (marchewka, pietruszka, kalafior, skrzydełka drobiowe, por, seler, kapusta włoska, cebula) z ziemniakami i zieloną pietruszką, zabielana(śmietana 12%).
Makaron penne razowy z sosem z cukinii , pomidorów i parmezanem (pszenica), kalarepa do chrupania, kompot wiśniowy - 452 kcal
|
Podwieczorek: |
Bułka grahamka (pszenica) z masłem 82% i pastą z sardynek i sera białego, ogórek kiszony, szczypiorek. Herbata z żurawiną Woda mineralna z miętą, cytryną i pomarańczą - 197 kcal
|
|
|
|
2023-03-31 PIĄTEK |
|
Śniadanie: |
Chleb pszenno żytni (pszenica, żyto), chleb wieloziarnisty (pszenica, żyto, sezam, soja, słód jęczmienny), masło 82%, jajko na twardo, pomidor, szczypiorek, kawa Inka (jęczmień, żyto) na mleku 2%. Jabłko - 324 kcal
|
Obiad: |
Zupa krupnik na wywarze mięsno jarzynowym (marchewka, pietruszka, udka drobiowe, por, seler, kapusta włoska, cebula, kasza jęczmienna wiejska) z zieloną pietruszką.
Burgery rybne z pieca (jaja), ziemniaki purée z koperkiem (masło 82%), marchewka z groszkiem na ciepło (pszenica), kompot wieloowocowy - 458 kcal
|
Podwieczorek: |
Koktajl truskawkowy na kefirze i maślance - wyrób własny. Pieczywo chrupkie. Woda mineralna z miętą, cytryną i pomarańczą - 192 kcal
*przyprawy używane do przygotowania potraw: sól o obniżonej zawartości sodu, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz, pieprz cytrynowy, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, kminek, zioła prowansalskie, tymianek.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi i gorczycy.
*w jadłospisie zaznaczono składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji - jadłospis z wyszczególnionymi szczegółowo alergenami znajduje się na tablicy w holu przedszkola.
(Na podstawie rozporządzenia parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.)
*jadłospis może ulec niewielkiej zmianie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ZŁOTA MYŚL
|
"Wychowanie dziecka, to nie miła zabawa, a zadanie,
w które trzeba włożyć wysiłek bezsennych nocy,
kapitał ciężkich przeżyć i wiele myśli ..."
Janusz Korczak
|
|
Samorządowe Przedszkole Nr 87
"Lajkonik"
ul. Spółdzielców 7
30-682 Kraków
Tel: 12 655 -51-97
www.lajkonik87.pl
000143717
|