Jadłospis
Samorządowe Przedszkole nr 87
 
 
2018-11-16 PIĄTEK
Śniadanie:    chleb "Farmera"( pszenica, płatki owsiane, żyto, płatki jęczmienne,  soja, sezam, orzechy), chleb pszenno-żytni z masłem 82%, szynka "Juranda", ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypiorek, kawa zbożowa "Inka"(gluten) na mleku 2%, mandarynki
Obiad:   zupa pomidorowa na wywarze mięsno-(kurczak)-jarzynowym(marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska, śmietana 12%(mleko)) z zacierką(gluten, jajka), sznycelki z "Dorsza" z pieca(ryba, jajka, gluten), ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, papryką, koperkiem i sosem jogurtowo-śmietankowym(mleko), kompot
Podwieczorek:   koktajl truskawkowy na mleku 2%, pałki kukurydziane


 
2018-11-19 PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:    chleb razowy( pszenica,  żyto, otręby, słód jęczmienny), chleb pszenno-żytni  z masłem 82%, jajko na twardo, pomidor, papryka, szczypiorek kawa zbożowa(gluten)na mleku 2%
Obiad:   zupa grysikowa(gluten) na wywarze mięsno(kurczak)-jarzynowym(marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska, zielona pietruszka), naleśniki z twarożkiem(gluten, jajka, mleko), kompot, warzywa do chrupania(marchewka, kalarepa)
Podwieczorek:   weka(gluten), filety z łososia(ryba)w sosie własnym, ogórek kiszony, szczypiorek, herbata owocowa

 
2018-11-20 WTOREK
Śniadanie:    chleb "Bonvital"( pszenica,  proso,  owies, soja, sezam), chleb pszenno-żytni  z masłem 82%, ser żółty(mleko), sałata zielona, rzodkiewka, ogórek, szczypiorek, płatki jaglane(gluten) z mlekiem 2%
Obiad:   zupa pomidorowa na wywarze jarzynowym(marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska, śmietana 12%, zielona pietruszka) z makaronem(gluten, jajka), kaszotto(gluten) z mięsem(indyk) i kapustą, kompot, pomarańcze
Podwieczorek:   mus wieloowocowy(banany, truskawki, jagody na jogurcie(mleko), chałka maślana(gluten, jajka)

 
2018-11-21 ŚRODA
Śniadanie:    chleb wieloziarnisty (żyto, pszenica,  proso,  owies, soja, sezam),chleb pszenno-żytni  z masłem 82%, pasta kiełbasiano(soja)-jajowa z jogurtem(mleko) i szczypiorkiem, papryka, rzodkiewka, szczypiorek,  kakao(gluten, soja) na mleku 2%
Obiad:   krem z groszku żółtego na wywarze jarzynowym(marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska, zielona pietruszka),  roladki mięsno-warzywne(mięso szynka, kalafior, cebula, bułka pszenna(gluten), mleko 2%, pestki słonecznika, jajka, ser żółty(mleko)) w sosie pomidorowym(gluten, mleko), ziemniaki, ogórek świeży, kompot
Podwieczorek:   galaretka poziomkowa, serek śmietankowy(mleko), banany

 
2018-11-22 CZWARTEK
Śniadanie:    chleb graham(pszenica, otręby pszenne, słód jęczmienny), chleb pszenno-żytni  z masłem 82%, szynka "Babuni", sałata zielona, pomidory, szczypiorek, kawa zbożowa "Inka"(gluten) na mleku 2%
Obiad:   zupa brokułowa na wywarze jarzynowym(marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska, masło 82%, śmietana 12%(mleko), zielona pietruszka) z ziemniakami, indyk w sosie własnym, ryż na sypko, surówka z marchewki, kompot
Podwieczorek:   ciasto "Krówka-łaciata" - wypiek własny(mąka pszenna(gluten), jajka, cukier, ser biały(mleko), masło 82%, olej rzepakowy, kakao(gluten, soja), mąka ziemniaczana), sok jabłkowy

 
2018-11-23 PIĄTEK
Śniadanie:    chleb "Farmera"( pszenica, płatki owsiane, żyto, płatki jęczmienne,  soja, sezam, orzechy), chleb pszenno-żytni z masłem 82%, ser topiony(mleko), papryka, rzodkiewka, szczypiorek, makaron nitki(gluten, jajka) na mleku 2%, winogrona
Obiad:   zupa koperkowa na wywarze jarzynowym(marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, kapusta włoska, masło 82%, śmietana 12%, zielona pietruszka)z ryżem, filety z "Dorsza" panierowane(ryba, gluten, jajka), ziemniaki, surówka z modrej      z jabłkiem i ogórkiem, kompot
Podwieczorek:   bułka pszenna(gluten) z masłem 82%, i szynką "Juranda", sałata zielona, pomidor, szczypiorek

Przyprawy używane do przygotowania potraw: sól o obniżonej zawartości sodu, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, kminek, kolendra, cynamon,  zioła prowansalskie, tymianek

Woda źródlana do picia dla dzieci cały czas

Na podstawie rozporządzenia parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r
w jadłospisie zaznaczono alergeny występujące w posiłkach:

1- Zboża zawierające gluten,
2- Skorupiaki i produkty pochodne,
3- Jaja i produkty pochodne,
4- Ryby i produkty pochodne,
5- Orzechy ziemne(arachidowe),
6- Soja i produkty pochodne,
7- Mleko i produkty pochodne,
8- Orzechy,
9- Seler i produkty pochodne,
10- Gorczyca i produkty pochodne,
11- Nasiona sezamu i produkty pochodne,
12- Dwutlenek siarki,
13- Łubin,
14- Mięczaki


 

 

     
ZŁOTA MYŚL
"Nie takie ważne, by człowiek dużo wiedział, ale żeby dobrze wiedział, nie żeby umiał na pamięć, a żeby rozumiał, nie żeby go wszystko troszkę obchodziło, a żeby go coś naprawdę zajmowało."

Janusz Korczak  


Samorządowe Przedszkole Nr 87
"Lajkonik"
ul. Spółdzielców 7
30-682 Kraków

Tel: 12 655 -51-97
www.lajkonik87.pl



00073862

Mirosław Kuduk © 2013
  Proszę czekać...  
 
  Proszę czekać...  
 
    

 
 


 

   
Profesjonalny Hosting