Jadłospis
Samorządowe Przedszkole nr 87
 
 
2019-02-20 ŚRODA
Śniadanie:    chleb wieloziarnisty(pszenica, żyto, proso, owies, soja, sezam), chleb pszenno-żytni  z masłem 82%, twarożek z pomidorami, szczypiorkiem i jogurtem, płatki kukurydziane (gluten, orzechy) z mlekiem 2%, pomarańcze
Obiad:   barszcz czerwony na wywarze mięsno(kurczak)-jarzynowym(seler) z ziemniakami i zieloną pietruszką zabielany(śmietana 12%), łazanki(gluten, jajka) z mięsem(szynka) i kapustą, kompot
Podwieczorek:   mus wieloowocowy(banany, jagody, truskawki) na jogurcie naturalnym, pieczywo chrupkie(gluten)

 
2019-02-21 CZWARTEK
Śniadanie:    chleb graham(pszenica, otręby pszenne, słód jęczmienny) chleb pszenno-żytni  z masłem 82%, jajko na twardo, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, kawa zbożowa(gluten) na mleku 2%, kiwi
Obiad:   zupa grysikowa(gluten) na wywarze mięsno jarzynowym(seler) z zieloną pietruszką, szaszłyki z indyka z papryką, ziemniaki, mix sałat z jogurtem naturalnym, kompot
Podwieczorek:   ciasto kakaowe z konfiturą(mąka pszenna(gluten), skrobia ziemniaczana, jajka, cukier, śmietana 12%, kakao(gluten, soja), olej rzepakowy)- wypiek własny, mleko 2%

 
2019-02-22 PIĄTEK
Śniadanie:    chleb "Farmera"(pszenica, owies, żyto, soja, sezam, orzechy), chleb pszenno-żytni  z masłem 82%, ser żółty, rzodkiewka, ogórek świeży, szczypiorek, płatki orkiszowe (gluten) na mleku 2%, gruszki
Obiad:   zupa jarzynowa(seler) z makaronem(gluten, jajka) i zieloną pietruszką zabielana(śmietana 12%), filety z dorsza panierowane(ryba, gluten, jajka), ziemniaki, surówka "Rarytas"(kapusta biała, marchewka, jabłko, por, jogurt naturalny, śmietana 12%),  kompot
Podwieczorek:   ryż z truskawkami


 
2019-02-25 PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:    chleb razowy(pszenica, żyto, otręby, słód jęczmienny), chleb pszenno-żytni  z masłem 82%, pasta szynkowo-(seler, gorczyca)-jajowa z jogurtem naturalny i szczypiorkiem, ogórek kiszony, kakao(gluten, soja) na mleku 2%, mandarynki
Obiad:   zupa "Gulaszowa"(marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula, fasolka czerwona, papryka świeża, passata pomidorowa, por, kapusta włoska, zielona pietruszka), kluski leniwe(mąka pszenna(gluten), ser biały, ziemniaki, jajka, masło 82%, cukier) - wyrób własny, marchewka, kalarepa do chrupania, kompot
Podwieczorek:   weka(gluten) z masłem 82%,  awanturka z sardynek ze szczypiorkiem, herbata z sokiem

 
2019-02-26 WTOREK
Śniadanie:    chleb "Bonvital"(pszenica, proso, owies, soja, sezam),chleb pszenno-żytni  z masłem 82%,  twarożek z pomidorami, szczypiorkiem i jogurtem, płatki zbożowe(gluten, orzechy) na mleku 2%, słonecznik łuskany
Obiad:   zupa ogórkowa na wywarze z kurczaka z warzywami(marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska), ryżem i zielona pietruszką zabielana(śmietana 12%), szynka w sosie własnym(gluten), kasza jęczmienna(gluten) na sypko, surówka z marchewki z brzoskwinią, kompot
Podwieczorek:   makaron wstążki(gluten, jajka) z jabłkami prażonymi i cynamonem

 
2019-02-27 ŚRODA
Śniadanie:    chleb wieloziarnisty(pszenica, żyto, proso, owies, soja, sezam), chleb pszenno-żytni z masłem 82%, kiełbasa żywiecka podsuszana, papryka, rzodkiewka, szczypiorek, kawa zbozowa(gluten) na mleku 2%, gruszki
Obiad:   zacierka(gluten, jajka) na rosole z warzywami(marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska, zielona pietruszka), placki ziemniaczane z indykiem(gluten, jajka, mleko), dip jogurtowy, ogórek do chrupania, kompot
Podwieczorek:   bułka(gluten) z masłem 82%, ser żółty, sałata zielona, pomidor, szczypiorek, herbata owocowa

 
2019-02-28 CZWARTEK
Śniadanie:    chleb graham(pszenica, otręby pszenne, słód jęczmienny) chleb pszenno-żytni z masłem 82%, konfitura jagodowa, kasza manna (gluten) na mleku 2%, rzodkiewka do chrupania
Obiad:   krem z groszku żółtego na wywarze jarzynowym(marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska) z ptysiami(gluten, jajka) i zieloną pietruszką, pulpeciki cielęce w sosie pomidorowym(gluten, jajka, mleko), ryz na sypko, surówka z pora z jabłkiem, kukurydzą i jogurtem naturalnym, kompot
Podwieczorek:   pączek z nadzieniem różanym(gluten, jajka, mleko), banany

 
2019-03-01 PIĄTEK
Śniadanie:    chleb "Farmera"(pszenica, owies, żyto, soja, sezam, orzechy), chleb pszenno-żytni z masłem 82%, szynka "Juranda", sałata zielona, papryka, szczypiorek, kakao(gluten, soja) na mleku 2%, kiwi
Obiad:   zupa pieczarkowa na wywarze jarzynowym(marchewka, piertruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska) z łazankami(gluten, jajka) i zieloną pietruszką zabielana(śmietana 12%), filety z "Miruny" panierowane(ryba, gluten, jajka), ziemniaki, surówka z modrej kapusty z jabłkiem, ogórkiem, kompot
Podwieczorek:   koktajl truskawkowy na mleku 2%, chrupki kukurydziane

Przyprawy używane do przygotowania potraw: sól o obniżonej zawartości sodu, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, kminek, kolendra, cynamon,  zioła prowansalskie, tymianek

Woda źródlana do picia dla dzieci cały czas

Na podstawie rozporządzenia parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r
w jadłospisie zaznaczono alergeny występujące w posiłkach:

1- Zboża zawierające gluten,
2- Skorupiaki i produkty pochodne,
3- Jaja i produkty pochodne,
4- Ryby i produkty pochodne,
5- Orzechy ziemne(arachidowe),
6- Soja i produkty pochodne,
7- Mleko i produkty pochodne,
8- Orzechy,
9- Seler i produkty pochodne,
10- Gorczyca i produkty pochodne,
11- Nasiona sezamu i produkty pochodne,
12- Dwutlenek siarki,
13- Łubin,
14- Mięczaki



 

 

     
ZŁOTA MYŚL
"Nie takie ważne, by człowiek dużo wiedział, ale żeby dobrze wiedział, nie żeby umiał na pamięć, a żeby rozumiał, nie żeby go wszystko troszkę obchodziło, a żeby go coś naprawdę zajmowało."

Janusz Korczak  


Samorządowe Przedszkole Nr 87
"Lajkonik"
ul. Spółdzielców 7
30-682 Kraków

Tel: 12 655 -51-97
www.lajkonik87.pl



00076426

Mirosław Kuduk © 2013
  Proszę czekać...  
 
  Proszę czekać...  
 
    

 
 


 

   
Profesjonalny Hosting